De diëtist – Veel gestelde vragen
Wat doet een diëtist?
Een diëtist heeft een 4 jarige HBO-opleiding gevolgd: voeding & diëtetiek. De diëtist is dé deskundige op het gebied van voeding en gedrag bij gezondheid en ziekte. De diëtist geeft persoonlijk advies over voeding en dieet. Zij gaat daarbij uit van uw eigen situatie en uw persoonlijke wensen. In een gesprek op het spreekuur of bij u thuis (als u niet naar het spreekuur kunt komen) neemt de diëtist het dieetadvies van de arts met u door en vertaalt het in praktische adviezen.
Hoe lang duurt een gesprek en hoe vaak moet ik komen?
Een eerste consult duurt ongeveer een uur. Een vervolgconsult duurt 15 tot 30 minuten, afhankelijk van het dieet, uw vragen en de voortgang. Hoe vaak u terugkomt, bepaalt u samen met de diëtist.
Een huisbezoek duurt 30 tot 60 minuten. Daarna zal de diëtist u regelmatig bellen en zo nodig opnieuw langskomen. Ook dit bepaalt u samen de diëtist.
Kan iedereen naar de diëtist?
Met elke vraag over voeding of dieet kunt u bij de diëtist terecht. Denk aan overgewicht, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, ondergewicht, allergie, maagdarmproblemen, maar ook voeding voor zwangeren, sporters en vegetarisch eten. Heeft u een verwijzing van uw (huis)arts, dan krijgt u de dieetbegeleiding vergoed door uw ziektekostenverzekeraar (zie Vergoedingen).
Hoe kom ik aan een verwijzing voor de diëtist?
Uw huisarts, specialist, verloskundige of tandarts kan een verwijzing voor de diëtist geven.
Waar kan ik een afspraak maken?
U kunt bellen naar 0229-295 528, maandag t/m vrijdag 09:00 – 11:30 uur en 15:00 – 16:45.
Buiten deze tijden kunt u het antwoordapparaat inspreken, dan bellen we zo spoedig mogelijk terug.
U kunt ook een mail sturen naar info@dieetcompleet.nl
Waar hebben jullie spreekuur?
De locaties waar we spreekuur houden met alle adressen vindt u onder Spreekuren.
Wordt het consult vergoed?
Dieetadvisering is opgenomen in de basisverzekering voor 3 klokuren per kalenderjaar (8-12 consulten)
Sommige verzekeraars vergoeden in een aanvullende polis extra dieetbegeleiding.
Informeer hiervoor bij uw ziektekostenverzekeraar of kijk in uw polis.
Voor alle tarieven, kunt u kijken bij Vergoedingen.
Heeft de diëtist contact met mijn (huis)arts?
De diëtist stuurt na het eerste consult een rapportage naar uw (huis)arts. Indien nodig overlegt zij tussendoor met uw (huis)arts. In de praktijken waar wij spreekuur draaien, spreken we de huisartsen en praktijkondersteuners wekelijks en kunnen met hen overleggen als dat nodig is, anders gebeurt dat indien nodig telefonisch. Overigens wordt dit altijd aan u gemeld. Bij afsluiting van de dieetbehandeling krijgt uw (huis)arts een eindrapportage.
Kom ik in aanmerking voor een huisbezoek?
Als u niet naar het spreekuur kunt komen, omdat u ziek bent of minder mobiel, kan de diëtist op huisbezoek komen, zie Werkwijze. Ook hiervoor heeft u een verwijzing van een arts nodig. De arts zal op de verwijzing vermelden dat het om een huisbezoek gaat.