Diabetes – Veel gestelde vragen

Ik hoor dat ik van mijn diabetes af kan komen, als ik koolhydraatbeperkt ga eten, klopt dat?

Diabetes gaat niet zomaar over met een koolhydraatbeperkt dieet. Koolhydraatbeperking kan bij mensen met diabetes type 1 en 2 gunstig zijn voor de bloedglucoseregulering, maar dit hoeft niet te betekenen dat het voor iedereen met diabetes het best is om de koolhydraten te beperken. Sterke koolhydraatbeperking is niet voor iedereen haalbaar en heeft niet bij iedereen het gewenste effect. Het is nog niet duidelijk of een sterke koolhydraatbeperking bij mensen met diabetes een gunstig effect heeft op de langere termijn. Er zijn geen studies bekend naar het langdurig effect (langer dan 1 jaar) van een sterk koolhydraatbeperkt dieet.
Koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Wil je minder koolhydraten binnenkrijgen dan helpt het al om zo min mogelijk snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdranken te nemen. Kies voor volkorenbrood, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten en fruit. Daar zitten meer voedingsstoffen in en ook meer vezels. Daardoor stijgt je bloedsuiker langzamer en wordt ook minder hoog.
Aangeraden wordt het (sterk) koolhydraatbeperkt dieet alleen onder begeleiding van huisarts/praktijkondersteuner en diëtist te volgen.

 

Ik heb sinds enkele maanden diabetes mellitus. Kan ik nu nog onbeperkt light-frisdrank gebruiken?

Gewone frisdrank levert per glas zo’n 8 klontjes suiker. Light-frisdrank mist deze suiker, omdat het gezoet is met kunstmatige zoetstof. Dat scheelt calorieën en koolhydraten. Voor iemand met diabetes lijkt dat dus ideaal. Het is echter belangrijk om niet teveel zoetstoffen te gebruiken. Voor elke zoetstof is een zogenaamde ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) vastgesteld. Deze hoeveelheid verschilt per zoetstof en geeft aan hoeveel u veilig kunt gebruiken. Voor kinderen is deze ADI lager dan voor volwassenen.
Wie zich beperkt tot 2-3 glazen light-frisdrank per dag zit veilig. Bedenk wel dat veel meer producten zoetstoffen bevatten (zoals vruchtenyoghurt, yoghurtdrank etc.).

 

Bij mijn vader is suikerziekte geconstateerd. Moet ik nu ook laten nakijken of ik het heb?

Bij beginnende suikerziekte (diabetes mellitus) merken mensen vaak dat ze meer dorst hebben en vaker plassen, maar ook algemene symptomen als hoofdpijn en vermoeidheid kunnen voorkomen. Als u geen klachten heeft, is het niet nodig om te laten onderzoeken of u ook diabetes heeft. Klik hier om te testen of u een verhoogd risico heeft op diabetes. U kunt het risico op diabetes verkleinen door een gezonde leefstijl: gezond eten, een goed gewicht en voldoende beweging.

 

Sinds 4 weken weet ik dat ik diabetes heb. Mag ik nu geen suiker meer?

Tot een jaar of twintig geleden werd aan mensen met diabetes geadviseerd om geen suiker te gebruiken. Sindsdien zijn de inzichten flink veranderd. Voor mensen met diabetes is een gezond en regelmatig eetpatroon het belangrijkste. Hierin past een normale hoeveelheid suiker. Voor mensen zonder diabetes is overmatig suikergebruik ook niet goed. Het geeft waarschijnlijk veel duidelijkheid als u uw huisarts om een verwijzing naar de diëtist vraagt. Hij of zij kan u veel informatie over de voeding bij diabetes geven en voor u een persoonlijk dieetadvies opstellen

Contactgegevens

Telefoon:

0229 - 295 528


E-mail

info@dieetcompleet.nl


Postadres

Nieuwe Steen 3
1625 HV Hoorn

Nieuws
GLI leefstijlcoaching start!

Wil je starten met de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie)? Meld je snel nu aan voor Slimmer, welke in februari 2024 start in Blokker!

Lees meer!


Samenwerking

Dieet Compleet is een samenwerking aangegaan om de zorg rondom de patiënt met kanker en de (long) covid patiënt (CoFit) zo optimaal mogelijk te maken in West Friesland.

Lees meer!


Kids Fit

Kids Fit is een nieuw programma voor kinderen met overgewicht. Samen met een kinderfysiotherapeut en Dieet Compleet naar een gezond gewicht!

Lees meer!


Algemeen

Meer nieuws leest u op onze Facebookpagina:
fb

Locaties
Spreekuur locaties

 

locaties

Aangesloten bij

Dieet Compleet is aangesloten bij vele organisaties.

 

Meer info