Maag- en darmproblemen – Veel gestelde vragen

Wat kan ik doen om mijn stoelgang te verbeteren?

Voor een goede stoelgang zijn vocht, vezels, regelmaat en beweging de belangrijkste componenten. Gebruik bij verstopping dagelijks 2 liter vocht (thee, water, vruchtensap, melkproducten etc.). Voor voldoende voedingsvezels kiest u voor volkoren producten, zoals volkoren- of roggebrood, muesli, All bran®, zilvervliesrijst en volkoren macaroni. Gebruik 2 stuks fruit en 200 gram groente (rauw of gekookt) per dag. Sla geen maaltijden over (zeker niet het ontbijt) en beweeg dagelijks minimaal een half uur. Gebruik geen laxeermiddelen op eigen houtje. Klik hier om te testen of u voldoende vezels binnen krijgt. Als het probleem blijft bestaan, ga dan naar de huisarts en vraag een verwijzing naar de diëtist.

Werken gezondheidsdrankjes als Actimel® en Yakult® nu echt?

Actimel bevat Lactobacillus casei Defensis en in Yakult zit Lactobacillus casei Shirota. Dit zijn probiotica. Probiotica zijn goede, levende micro-organismen, die een positief effect hebben op onze darmflora. Een gezonde darmflora is van belang voor onze gezondheid; het zorgt bijvoorbeeld voor een goede stoelgang. In Actimel en Yakult zit een kleine hoeveelheid van deze goede bacteriën. Voor een optimaal effect moeten deze producten dagelijks gebruikt worden. Bij ernstiger problemen helpt dit vaak onvoldoende. Vraag in dat geval advies aan de diëtist.

Ik heb snel last van verstopping, dan kan ik beter geen banaan eten, toch?

Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen stoppende en laxerende producten. Als iemand diarree had, kreeg hij appelsap, beschuit, witte rijst en banaan.
Als je last had van verstopping, at je pruimen en ontbijtkoek. Uit onderzoek is echter gebleken dat de scheiding tussen stoppend en laxerend niet terecht is. Het verschilt per persoon óf en wélke invloed bepaalde producten op de darmen hebben. Een banaan bevat, net als elk ander soort fruit, voedingsvezels (zie vraag voedingsvezels). Deze zijn, samen met drinkvocht belangrijk voor een goede stoelgang.

Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezel is de verzamelnaam voor onverteerbare stoffen die in plantaardige producten voorkomen. Denk aan het vliesje van de graankorrel, wat verwerkt is in volkorenbrood. Door voldoende voedingsvezels te nuttigen, kunt u darmproblemen voorkomen of verminderen. Een gezonde voeding bevat veel vezels. De vezels houden vocht vast waardoor de ontlasting soepeler wordt. Tevens stimuleren vezels de darmwerking, waardoor de ontlasting gemakkelijker en sneller wordt verplaatst. Voedingsvezels zitten in volkoren producten, groente, fruit, zaden en noten.

Contactgegevens

Telefoon:

0229 - 295 528


E-mail

info@dieetcompleet.nl


Postadres

Nieuwe Steen 3
1625 HV Hoorn

Nieuws
GLI leefstijlcoaching start!

Wil je starten met de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie)? Meld je snel nu aan voor Slimmer, welke in februari 2024 start in Blokker!

Lees meer!


Samenwerking

Dieet Compleet is een samenwerking aangegaan om de zorg rondom de patiënt met kanker en de (long) covid patiënt (CoFit) zo optimaal mogelijk te maken in West Friesland.

Lees meer!


Kids Fit

Kids Fit is een nieuw programma voor kinderen met overgewicht. Samen met een kinderfysiotherapeut en Dieet Compleet naar een gezond gewicht!

Lees meer!


Algemeen

Meer nieuws leest u op onze Facebookpagina:
fb

Locaties
Spreekuur locaties

 

locaties

Aangesloten bij

Dieet Compleet is aangesloten bij vele organisaties.

 

Meer info