Vetten, vet gezond – Veel gestelde vragen
Olie is toch veel gezonder dan boter?
Olie bevat voornamelijk onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Boter bevat veel verzadigd vet en is daarom minder gezond. Het is wel zo dat olie voor 100% uit vet bestaat en boter voor 80% (de rest is water).
Het gebruik van olie heeft de voorkeur voor onze gezondheid, maar het is beter om het in kleine hoeveelheden te gebruiken, zeker als u af wilt vallen.
Je leest overal dat transvet zo slecht is, wat is het precies en waar zit het in?
Transvet is een onverzadigd vet dat dezelfde nadelen voor de gezondheid heeft als verzadigd vet. Het verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed. Transvet komt van nature voor in zuivel en vlees van herkauwers. Transvet ontstaat ook als zacht plantaardig vet in de fabriek ‘gehard’ wordt. Dit vet wordt vooral gebruikt in koek, gebak en hartige snacks. Overigens wordt het transvetgehalte van veel producten door fabrikanten al verlaagd. U kunt er zelf op letten dat u niet teveel vette tussendoortjes gebruikt en magere zuivelproducten en mager vlees kiest.
Mijn collega’s zijn allemaal aan de visoliecapsules, is dat echt zo goed?
Vis bevat van nature veel omega-3-vetzuren. Deze vetzuren hebben een gunstige invloed op het hartritme en beschermen daardoor tegen hart- en vaatziekten. Het is daarom goed om 1-2 keer per week vis te eten. Voor mensen die geen vis lusten, zijn visoliecapsules een goed alternatief. Voor een kleine groep mensen is het niet verstandig extra visolie te gebruiken. Visolie heeft namelijk ook een licht bloedverdunnende werking. Als u bloedverdunners slikt, is het beter geen visolie erbij te nemen. U kunt wel gewoon vis eten.
Ik doe nooit boter op mijn brood, maar volgens mijn zus zou ik dat wel moeten doen.
Aan boter, margarine, halvarine en bak&braadproducten wordt vitamine A en D toegevoegd. Dit is een wettelijke regeling. Uit de rest van onze voeding halen we te weinig van deze vitamines. Bovendien bevatten zachte margarine, halvarine en vloeibare bak&braadproducten essentiële vetzuren, die ons lichaam nodig heeft. Het gaat dan om linolzuur en alfa-linoleenzuur, stoffen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, maar wel nodig zijn bij groei, hersenfunctie en zenuwstelsel. Bovendien hebben deze stoffen een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. Essentiële vetzuren komen ook voor in olie, maar hieraan zijn geen vitamine A en D toegevoegd. Kortom, het is goed om het brood (dun) te besmeren en een kleine hoeveelheid vet (in de vorm van jus of saus) bij de warme maaltijd te gebruiken.
Is plantaardig vet altijd goed?
Nee, dat hoeft niet. Plantaardig vet kan ‘gehard’ zijn en dus verzadigd. De aanduiding ‘zuiver plantaardig’ op een verpakking is dus geen garantie dat het goed vet is. Kijk liever bij de voedingsstoffen op het etiket, daar staat een uitsplitsing in verzadigd en onverzadigd vet. De diëtist kan ook helpen goede keuzes te maken.