Voeding bij ziekte – Veel gestelde vragen

Mijn bloeddruk is te hoog, wat kan ik eten?

Vroeger werd bij hoge bloeddruk een natriumbeperkt dieet (zoutarm) voorgeschreven. Inmiddels is bekend dat dit niet bij iedereen effect heeft. Om hier achter te komen is het raadzaam een week lang zo min mogelijk zout te gebruiken en daarna de bloeddruk opnieuw te (laten) meten. Is hij flink gezakt (zonder dat u met medicijnen gestart bent) dan behoort u tot de groep die daadwerkelijk gevoelig is voor het zout in het eten. De diëtist kan u vertellen hoe u hier in de praktijk mee om kan gaan om toch smakelijk te eten. Ook wanneer u bepaalde medicijnen (ACE-remmers) gebruikt kan het zinvol zijn minder zout te gebruiken. Of een natriumbeperkt dieet in uw geval nuttig is kunt u met de (huis)arts bespreken. Als er sprake is van overgewicht zal de huisarts u adviseren om af te vallen. Dit heeft meestal een positief effect op de bloeddruk. De (huis)arts kan u verwijzen naar de diëtist voor begeleiding bij het afvallen.

Mijn moeder is door ziekte zo afgevallen, wat is daaraan te doen?

Als iemand in korte tijd (ongewenst) veel gewicht verliest, kan er sprake zijn van ondervoeding. Ook als het huidige gewicht nog binnen de normen valt. Ondervoeding heeft negatieve gevolgen voor herstel van de ziekte en vergroot de kans op complicaties. Iemand die goed gevoed is, voelt zich over het algemeen beter. Het verbeteren van de voedingstoestand is dus erg belangrijk. U kunt uw moeder lekkere, kleine hapjes aanbieden. Goed verdeeld over dag. Kies energierijke producten. Er zijn ook speciale dieetproducten verkrijgbaar. Vraag een verwijzing naar de diëtist. Zij kan u hierbij adviseren en voor eventuele dieetproducten vergoeding aanvragen bij de ziektekostenverzekeraar.

Ik moet minder zout gebruiken vanwege hoge bloeddruk, is zeezout beter dan gewoon zout?

Zout bestaat uit natrium en chloride. Een zoutarm dieet heet officieel een natriumarm dieet, omdat het er om gaat dat u het natrium beperkt. Zeezout bevat net zoveel natrium als gewoon zout. Dat geldt ook voor Himalayazout, Keltisch zeezout, knoflookzout, selderiezout en steenzout. Kies liever voor mineraalzout, JoZo Vitaal of Losalt, deze bevatten allemaal minder natrium. U kunt ook tuinkruiden en specerijen gebruiken als smaakmakers. Recepten met minder zout vindt u op www.nierstichting.nl en www.hartstichting.nl.

Is zelf getrokken bouillon versterkend?

Nee, bouillon levert nauwelijks energie en voedingsstoffen. De voedingsstoffen uit het vlees gaan niet over in het water. Om aan te sterken heeft u meer aan een kop gevulde soep.

Contactgegevens

Telefoon:

0229 - 295 528


E-mail

info@dieetcompleet.nl


Postadres

Nieuwe Steen 3
1625 HV Hoorn

Nieuws
Nieuwe groep Slimmer start!

Wil je starten met de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie)? Meld je snel nu aan voor Slimmer, de kick-off vindt plaats op donderdag 13 juni bij MFC de Kreek!

Lees meer!


Samenwerking

Dieet Compleet is een samenwerking aangegaan om de zorg rondom de patiënt met kanker en de (long) covid patiënt (CoFit) zo optimaal mogelijk te maken in West Friesland.

Lees meer!


Kids Fit

Kids Fit is een nieuw programma voor kinderen met overgewicht. Samen met een kinderfysiotherapeut en Dieet Compleet naar een gezond gewicht!

Lees meer!


Algemeen

Meer nieuws leest u op onze Facebookpagina:
fb

Locaties
Spreekuur locaties

 

locaties

Aangesloten bij

Dieet Compleet is aangesloten bij vele organisaties.

 

Meer info