Koken en bakken

Voor mijn kinderen wil ik een gezonde maaltijd op tafel zetten maar als ik uit mijn werk kom heb ik weinig tijd en zin om te koken, wat nu?

Een gezonde maaltijd hoeft niet ingewikkeld te zijn. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van kant&klaar producten. Groente uit pot, blik of diepvries bevat vrijwel evenveel vitamines als verse groente en is snel te bereiden in de magnetron. Ook voorgesneden groente en voorgekookte aardappels bieden uitkomst. Gebruik niet te vaak snel klaar vlees, zoals gepaneerde kipproducten, deze nemen veel vet op tijdens de bereiding. Een bieflapje, biefstuk of tartaartje zijn ook snel klaar en een stuk minder vet. Of kies voor kipfilet en vis (vers, diepvries of blik) of gebruik magere vleeswaren (ham, fricandeau, rosbief) als vlees bij de warme maaltijd. Eenvoudige en lekkere recepten voor vis zijn te vinden op visrecepten.nl.  
Ook op www.voedingscentrum.nl staat dagelijks een nieuw recept.

 

Kan ik een cake bakken met vloeibaar vet?

Ja, dat kan. Eén eetlepel vloeibare margarine is ongeveer gelijk is aan 10 gram ‘vaste’ margarine. In principe kun je in elk recept waarbij de boter op kamertemperatuur moet zijn, vloeibare margarine gebruiken. Alleen als er echt koude harde boter nodig is, zoals in een appeltaart, of als het moet weer hard moet worden, zoals een taartbodem van biscuitjes, dan kan het niet.